Патріарша заява з приводу ескалації насильства в Україні

 Заява
Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета
з приводу ескалації насильства в Україні

Дорогі брати і сестри!
Шановні співвітчизники!

ХТО ТАКІ ЖІНКИ-МИРОНОСИЦІ?

Жінки-мироносиці – це приклад віри, який варто наслідувати. Прийдешня неділя, друга після Пасхи, присвячена пам’яті Святих жінок-мироносиць. І тому в народі іноді називається «жіночим днем у християн східного обряду». Продовжуючи святкувати Світле Христове Воскресіння, ми згадуємо духовний подвиг тих жінок, які ішли за Господом від Галілеї до самої Голгофи. Вони самовіддано допомагали Спасителеві і Його апостолам, як сказано в Євангелії – «служили їм від своїх маєтків». Під час розп’яття Христа всі учні, крім Іоана Богослова, у страху розбіглися. Але жінки-мироносиці виявилися тоді духовно сильнішими за апостолів-чоловіків, і залишалися поруч зі своїм Учителем до самої Його смерті на хресті.

РАДОНИЦЯ – ВЕЛИКОДНЄ ПОМИНАННЯ, АБО ПРОВОДИ

Молитва за померлих – це найбільше і найголовніше, що ми можемо зробити для тих, хто відійшов у світ інший. Загалом, покійний не потребує ні гробу, ні пам`ятника – все це данина традиціям, нехай і благочестивим. Але вічно жива душа покійного відчуває велику необхідність у нашій постійній молитві, тому що сама вона не може творити добрих справ, якими була б в змозі умилостивити Бога.

Ось, чому домашня молитва за близьких, молитва на кладовищі біля могили – обов`язок кожного православного християнина. У певні дні року Церква творить поминання всіх від віку померлих отців і братів у вірі, які удостоїлися християнської кончини, і тих, кого забрала раптова смерть, і які не були представлені у загробне життя молитвами Церкви.

ПРО БОГОСЛУЖІННЯ СТРАСНОГО ТИЖНЯ

Страсний тиждень - найважливіший тиждень усього церковного року. За вказівкою одного відомого православного священика, християни навряд чи мають щось краще та корисніше для душі, ніж служби Страсного тижня. Це дійсно, найпрекрасніше, найглибше, найталановитіше та найбільш богодухновенне з усього, що було народжене людським генієм.

ІСТОРІЯ ТА ДУХОВНЕ ЗНАЧЕННЯ СВЯТА ВХОДУ ГОСПОДНЬОГО В ЄРУСАЛИМ

Спасительну місію на землі Господь наш Ісус Христос завершив двома величними актами, якими є воскресіння Лазаря і вхід Ісуса Христа до Єрусалима. Ці дві події, свідками яких було багато людей, переконливо свідчили про Христове месіанське посланництво та Його божественність. Тріумф цих двох світлих подій відчинив також браму до останнього акту Христового життя - Його страждання і смерті.

РАДУЙСЯ, БЛАГОДАТНА!

Тропар свята Благовіщення Пресвятої Богородиці дає підстави для важливих роздумів щодо історії спасіння людини: «Сьогодні спасіння нашого початок і від віку таїнства явлення: Син Божий стає сином Діви, і Гавриїл благодать благовістить.

Неділя 3-тя Великого посту, Хрестопоклонна

Сьогоднішня третя неділя Великого посту – неділя Хрестопоклонна. Чому саме Хрестопоклонна? А тому, що у цей день Свята Церква виносить вірним для поклоніння Чесний Хрест Господній, щоб, черпаючи з нього силу, відвагу в подальшій боротьбі із внутрішніми і зовнішніми ворогами наших душ, наступну половину посту, укріпившись, ми змогли достойно пройти і в скорому часі заспівати переможну пісню: "Христос Воскрес!”.

 

Пам'ять 40 мучеників Севастійських

За царювання нечестивого імператора Лікинія почалося жорстоке гоніння на християн. Всіх вірних примушували приносити жертви ідолам. Тоді у вірменському місті Севастії військовим начальником був Агриколай, людина лютого норову і ревний прихильник ідолослужіння. Оскільки в цей час і в лавах імператорських полків уже було чимало християн, то цар видав веління, щоб і вони приносили жертви бісам.

Сторінки